ORGANİK BESLENELİM
ORGANİK BESLENELİM
Yüksek Ziraat Mühendisi Yalçın Engiz; İnsanoğlunun aç gözlülüğü ekolojik sistemi bozdu ve bu sistemin bozulması yaşayan her şeyi olumsuz yönde etkiliyordedi.
19 Mayıs İlçesi’nde ki Yalçın Engiz Organik Tarım Müzesi’nde ‘Yerel Tüketim ve Sürdürülebilir Tarım Konferansı’ düzenlendi. Konferansa Yüksek Ziraat Mühendisi Yalçın Engiz, TEMA Bafra Temsilcisi Süleyman Özata, Ziraat Mühendisi Esra Deniz Karagöl ve davetliler katıldı.
Yüksek Ziraat Mühendisi Yalçın Engiz Organik Tarım Müzesi Toplantı Salonu'nda düzenlenen programda açılış konuşmasını yapan Bafra Tema Temsilcisi Süleyman Özata, "İnsanlarımızı doğal beslenmeye yönlendirmek için üretimden tüketime yönelik yoğun çabalar sarf ediyoruz. Çiftçilerimiz tembel değil aşırı derecede çalışkan organik ürünleri üretiyorlar üretmek istiyorlar ancak pazar bulamıyorlar böyle olunca da ürettikleri organik ürünler ellerinde kalıyor. Bafra'mızın Sürmeli Mahallesinde 27 çiftçimiz organik ürün üretiyor. Üretilen bu ürünlerin tüketicilerle buluşması için bir pazara ihtiyacımız vardı ve girişimlerimiz sonucu Sürmeli Mahallesinde bir organik ürün satış pazarı kurduk. Bizim hedefimiz büyük arkadaşlar eğer birlik beraberlik içerisinde olursak başaramayacağımız hiçbir şey yoktur. 2019 yılını hedef olarak belirledik ve bu hedefimiz doğrultusunda Sürmeli Mahallesi ve Bafra'yı organik tarımda parlayan bir yıldız haline getireceğiz. Bu mücadelemizde sizlerin desteğine ihtiyacımız var" diye konuştu.
ORGANİK BESLENELİM
"Üretim şekli bilinmeyen gıda ürünleri her zaman insan hayatı için risk oluşturmaktadır" diyen Ziraat Mühendisi Esra Deniz Karagöl, "Böyle eşsiz bir coğrafyada yaşıyoruz fakat içerisinde ne olduğunu bilmediğimiz ürünleri tüketiyoruz. Tüketmeden önce gıdaların geçmişine geleceğine bakmalıyız. Kötü gıda tüketiyoruz. Tanımadığımız bilmediğimiz ürünleri yiyip içip, giyiyoruz. Adresini bilmediğimiz ürünleri satın alarak büyük şirketleri daha çok zengin edeceğimize 3,5 km uzaklıkta ki bir köyden organik ürünleri temin edebiliriz. Gelin hep birlikte sağlıklı beslenmek için organik ve yerel tüketime değer verelim" diye konuştu.
GÜVENİLİR GIDA TÜKETMELİYİZ
'Köylü, milletin efendisidir' sözünün unutulduğunu ve artık köylüye değer verilmediğini belirten Yüksek Ziraat Mühendisi Yalçın Engiz ise konuşmasında şunları söyledi: "Çiftçilerimize tüketiciler ve tarımı destekleyen kurumlar tarafından gereken değer verilmedi. Çiftçilerimiz artık eskisi gibi ürettiği doğal ürünlere pazar bulamıyor ve satamıyor dolayısıyla geçimini sağlamak için para kazanacağı şekilde üretim yapıyor. Sanayileşme devriminin ardından fabrika atıklarının toprak buluşması sonucu ürünlerimiz etkilendi. Toprakta canlıdır ve toprağın içerisinde de organizmalar vardır. Fabrika atıkları ve gübreler sayesinde toprakta ki organizmalar öldürülüyor böylelikle üretim doğallığını kaybediyor. Çiftçileri organik tarıma ikna etmek için mücadele etmemiz gerekiyor. Zaten büyük çiftçiler organik tarıma sıcak bakmıyor dolayısıyla bizlerin küçük çaplı çiftçilere ulaşarak onları organik tarıma ikna etmemiz gerekiyor. İnsanoğlunun aç gözlülüğü ekolojik sistemi bozdu bu sistemin bozulması yaşayan her şeyi olumsuz yönde etkiliyor. Gıdaların güvenilirliği çok önemli güvenilir organik gıdalar tüketmeliyiz. Günümüzde hileli gıdalar satılıyor. Arıların yaptığı bala bile hile karıştırıyorlar ki daha kısa sürede daha çok üretim yapıp daha çok para kazansınlar. Bu nedenle doğal organik ürünleri üretebilmek için sivil insiyatiflere sivil toplum ögrütlerine ihtiyacımız var dolayısıyla çiftçimizin ürettiği organik ürünlerin satışı için pazarlar bulmalı ve üreticiden tüketiciye tüm insanları bilgilendirmeliyiz. “dedi.
Organik fındık üreticisi Adil Genç;19 Mayıs ilçesi içme ve sulama suyu barajından yukarı olan vadinin organik olması halkımızın bilinçlendirilmesi gerekir ”dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.