DOĞALGAZ İLÇEMİZE HAYIRLI OLSUN
DOĞALGAZ İLÇEMİZE HAYIRLI OLSUN
19 Mayıs Kültür ve Dayanışma Derneği’nde, her hafta Salı günü akşamları farklı konuk ve konularla vatandaşlara sohbet niteliğinde bilgi veriliyor.
19 Mayıs Kültür ve Dayanışma Derneği’nin bu haftaki konukları Doğalgaz Dağıtım Şirketi Akmercanlar Bölge Müdürü Mustafa Sezen ve 19 Mayıs İlçe Vaizi Ömer Ali Koç oldu.
Dernek binasında konuşma yapan Doğalgaz Dağıtım Şirketi Akmercanlar Bölge Müdürü Mustafa Sezen; “Her bölgede olduğu gibi 19 Mayıs İlçesi’nde de doğalgaz çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. En kısa sürede bu güzel ilçemize de doğalgaz salımı yapılacaktır, şimdiden herkese hayırlı olsun. 2 hafta içerisinde evlerimizde doğalgaz kullanımı başlayacaktır” şeklinde konuştu.
19 Mayıs Kültür ve Dayanışma Derneği’nin diğer konuğu, 19 Mayıs İlçe Vaizi Ömer Ali Koç ise, İslam’ın taahhüt ettiği temel insan hakları ile ilgili konuşma yaptı.
19 Mayıs İlçe Vaizi Ömer Ali Koç, “Diline, dinine, ırkına, cinsiyetine, milliyetine, sosyal statüsüne ve rengine bakılmaksızın insana insan olduğu için tanınan hakların genel adıdır.
“Kuran’da, hadislerde ve diğer İslami kaynaklarda «hak» kelimesi, korunması, gözetilmesi ya da sahibine ödenmesi gerekli olan maddi ve manevi imkan pay eşya ve menfaatler; görev sorumluluk borç gibi anlamlarda da kullanılmıştır”.
Veda Hutbesi’nde de diğer konular yanında, Temel İnsan Hakları konusunda, özellikle fert ve toplum hayatında son derece önemi olan şu hususlara dikkat çekilmiştir:
1- Herkesin can, mal ve namusu tecavüzden korunmuştur.
2- Kimsenin, kimseye zarar vermeye hakkı yoktur.
3- Bütün müslümanlar kardeştir.
4- Bütün borçlar iâde edilecek ve borç olarak alınanın dışında bir fazlalık (faiz) ödenmeyecektir.
5- Kan dâvâları ve âdâleti şahsen yerine getirmek yasaklanmıştır.
6- Kadınlar, erkeklerin hayat arkadaşlarıdır. Buna göre onlara iyi muamele edilmesi emredilmiş, onların da tıpkı erkekler gibi mal ve mülkte şahsi tasarruf hakları olduğu öngörülmüştür.
7- İnsanların ırk ve renk farkı gözetilmeksizin birbirine eşit oldukları belirtilmiştir.
8- Aile ve toplum hayatına zarar veren zina vb. davranışlar yasaklanmıştır.
9- Kur’an-ı- Kerim’in, insanlara bir emanet olarak bırakıldığı ve sımsıkı sarılanması tavsiye edilmiştir.
10- Cahiliyet döneminde Araplar arasında ihtilâf konusu olan gün, ay ve yıl hesaplamasına açıklık getirilmiş, çıkar için bazı ayların helâl, bazı ayların haram sayılması ve bunların yerlerinin değiştirilmesi yasaklanmış, bir yıl on iki ay olarak tespit edilmiştir. Ayrıca Mekke ve çevresinin kutsallığına işaret edilmiştir.
11- Emanetlerin, sâhiplerine mutlaka iadesi vurgulanmıştır.
Yukarıdaki izahlardan da anlaşılacağı üzere her insan bütün haklardan ve hürriyetlerden istifade eder. İslam bunları taahhüt altına almıştır. Bunlara "Zaruriyyat-ı Hamse" de denir ki, şunlardır: Din Emniyeti, Can Emniyeti, Akıl Emniyeti, Mal Emniyeti ve Nesil (Irz) Emniyeti” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.