TÜKETİCİ SORUNLARI HIZLA ÇÖZÜLÜYOR
TÜKETİCİ SORUNLARI HIZLA ÇÖZÜLÜYOR
19 Mayıs İlçesi Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanı İlçe Yazı İşleri Müdürü İsmail Öztürk yapmış olduğu açıklamada; İlçemizde ikamet eden vatandaşlarımızın yaşamış oldukları tüketici uyuşmazlıklarının çözümünde oldukça başarılı bir yılı geride bıraktıklarını ve 2014 yılından devreden şikâyet dosyaları ile birlikte 2015 yılında toplam 832 adet tüketici başvurusunun 794 tanesinin sonuçlandırılmış olduğunu, 38 müracaatın ise henüz işlemlerinin devam etmekte olduğunu belirtti.
İlçe Yazı İşleri Müdürü İsmail Öztürk; “Başvuruların %94,3’ü olan 749 adet başvurunun tüketici lehine sonuçlanırken, diğer %5,7’lik kısmı olan 45 adet tüketici başvurusunun ise reddedildiğini söyledi. Bu oranın oldukça yüksek olmasının sebebinin Tüketici Hukukunda yer alan düzenlemelerin ve Hakem Heyetimiz tarafından yapılan titiz çalışmanın önemli rol oynadığını belirterek, tüketicilerin mağduriyetine sebebiyet vermemek için ellerinden gelen yoğun gayreti gösterdiklerini” söyledi.
Bundan sonraki çalışmalarında da, 19 Mayıs Tüketici Sorunları Hakem Heyeti üyelerimizle birlikte, vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceklerini ve bu kapsamda “Bilinçli Tüketici” kavramının halkımızın zihnine yerleşmesi için, bilgilendirme toplantılarına devam edeceklerini belirti.
T.S.H.H. Başkanı İsmail Öztürk; “Bilinçli tüketici; tüketim süreci içinde tüm hak ve yükümlülüklerini ve bunlara göre davranmasını bilen tüketicidir. Tüketici kaliteli mal ve hizmeti talep etmeli, satın aldığı mal ve hizmet ayıplı veya hatalı ise hakkını aramalıdır. Bilinçli tüketici yasalara ve haklarına saygılıdır. Yasaların bizlere tanıdığı hakları kullanmaktan çekinmemeliyiz. Hak aramak hukukun yolunu açmak, sorunları çözmektir. Sonuca ulaşmada kararlı olunmalı, ancak satıcı ve sağlayıcı ile tartışmaya girilmemeli, zorbalık yapılmamalıdır. Şikâyetimiz konusunda haklıysak, pes etmemeliyiz. Satın aldığımız mal veya hizmete para verdiğimizi unutmamalıyız. Satın alınan mal ve hizmetlerin mutlaka satış fişi veya faturası alınmalıdır. Böylece kayıt dışılık ve vergi kaçağı önleneceği gibi, ayıplı çıkan bir mal veya hizmete karşı seçimlik haklarımızı kullanırken problem yaşamayız. Ayrıca, alışveriş sırasında alınan peşinat, fatura, irsaliye, nakliye makbuzu, servis fişi ve taksit ödeme belgesi gibi belgeler de saklanmalıdır. Para ödemelerinde ve mal tesliminde mutlaka imzalı kâğıt alınmalıdır.
Her türlü mal ve hizmet alımı ile ilgili satış sözleşmeleri mutlaka iyice okunmalı ve sonra imzalanmalıdır. Sözleşmelerde okunabilir, açık ve anlaşılır olması ve tüketici aleyhine dengesizliğe neden olacak haksız şartlar içeren hükümler bulunmaması gerekir. Hukuki terimlerin anlamını öğrenmeden sözleşme imzalanmamalıdır” dedi.
İsmail Öztürk son olarak; “Vatandaşlarımızın, karşılaşabilecekleri her türlü tüketici sorun ve uyuşmazlıkları karşısında, rahatlıkla kendilerinden bilgi alabileceklerini ve kendilerine verilen bu hizmetten yararlanmaları gerektiğini belirterek, “haklar arandığı müddetçe, haksızlıklar azalacaktır” dedi.
HARUN YAZICI
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.