DÜNYA MİRASI LİSTESİNE GİRMEYE HAZIRLANIYOR
DÜNYA MİRASI LİSTESİNE GİRMEYE HAZIRLANIYOR
Türkiyede bulunan 452 kuş türünden 352sinin tespit edildiği ve kış döneminde ortalama 150 Bin kuş popülasyonunun gözlemlendiği Anadolunun en büyük doğal yaşam alanlarından Kızılırmak Kuş Cenneti, Dünya Mirası Listesine girmeye hazırlanıyor.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, uluslararası turizme kazandırılacak Kuş Cenneti’nin Dünya Mirası Listesi’ne alınması için Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu’na (UNESCO) müracaat edeceklerini açıkladı.
Tropik ormanlardan sonra biyolojik üretimin en yüksek olduğu ekosistemlerden olan sulak alanlar, Dünya’nın en önemli genetik rezervuarı olmasının yanında dünyadaki tüm türlerin yüzde 40’ını, tüm hayvan türlerinin ise yüzde 12’sini barındırıyor. Türkiye’de alanların yüzde 1,6’sını sulak alanlar oluşturuyor. 906 bin hektarlık 200 adet doğal gölden 12’si (179.482 hektar alan) ) Uluslararası Ramsar Sözleşmesi gereğince koruma altında. Sözleşme kriterlerine göre Türkiye’deki 198 sulak alandan 56’sı su kuşları, 4’ü balık, 16’sı ise hem su kuşları, hem de balık kriterleri bakımından uluslararası öneme sahip.
Türkiye’nin, farklı ekolojik karakterdeki zengin sulak alan habitatlarından Dünya’daki 4 ana kuş göç yolundan ikisine sahip olması, sulak alanların önemini daha da artırıyor. Bu göç yollarından bir tanesi de Kızılırmak Kuş Cenneti. Her yıl milyonlarca göçmen kuş, yılda iki kez Kızılırmak Deltası’nda konaklıyor. Yine yüz binlerce su kuşu, düzenli olarak burada kışlayıp, kuluçkaya yatıyor. Delta, pek çok kuş türünün neslini devam ettirebilmesi için yuva görevi görüyor. Bunun yanı sıra delta, Dünya’daki endemik kuş türlerinin yüzde 90’ının yaşadığı 8 doğa harikasından bir tanesi olma özelliği taşıyor.
Zengin kuş popülasyonun yaşadığı Kızılırmak Kuş Cenneti’ni uluslararası turizme hazırlayan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, yol, kaçak yapılaşma, kaçak avcılık ve güvenlik sorunun çözümünün ardından deltadaki yatırımlara devam ediyor. Bölgede manda yetiştiriciliğini, tatlı su balıkçılığını, hayvancılığı, çeltik üretimini de yaşatmak ve artırmak isteyen Başkan Yılmaz, 2 yıl içinde bitecek ve turistlerin konaklamadan, hediyelik eşyaya kadar temel ihtiyaçlarını karşılayacakları ağaçtan mekanlar yapacaklarını belirtti.
Bölgede yaşayan insanların hem doğal yaşamını hem de yaban hayatını koruyacaklarını ifade eden Başkan Yılmaz, “Bir bütünlük içinde turizme kazandıracağız. Bunun için de ikinci hamlemiz Dünya Mirası Listesi’ne sokmak için Unesco’ya müracaat edeceğiz. Üçüncü hamlemiz de buranın tabiat parkı ilanıyla ilgili olacak. Bu hamlelerimiz, Birleşmiş Milletler tarafından kabul edildiği ve onaylandığı taktirde algıyı ve farkındalığı sağlamak için hava alanından çıkıp kuş cennetine kadar kuş cennetini anlatan heykeller, figürlerle bu koridoru donatmak istiyorum. ‘Kuş Cenneti’nin Milli Park Alanı haline gelmesini sağlayabiliriz’ diye düşünüyorum. Bunun için de Unesco ve BM açısından verilmesi gereken bir mücadele var. Bu mücadeleyi de vereceğiz.” açıklamasında bulundu.
Alt yapı yatırımları yaparken doğal denge ile oynamayacaklarının altını çizen Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, “Kuşlar kadar yırtıcılar, tilkisinden çakalına, mandasından yılkı atlarına, sürüngenler, balıklar da doğal hayatın parçası. Bu hayvanlar bir denge içinde birlikte yaşam sürüyorlar. Bunu çok iyi tanıtımla, medya, internet ve sosyal medya ortamında iyi bir reklamla tanıtıp burayı bir turizm destinasyonu haline getirmek istiyoruz. Denizden de gelinebilmesi için çalışma yaptırdık. Hem tur gemilerinin gelebilmesi için draft problemi olmayan gemi yaptırmak hem de oradaki tabiatı ve doğal güzelliği bozmadan bir rıhtım yapmak gibi zorunluluk getiriyor. Gerekirse yaparız. Başka şehirler milyonlarca dolar harcayıp bir takım değerlerini ön plana çıkarmaya çalışıyor. Biz de bu yatırımları inşallah yapacağız.” ifadelerini kullandı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.