ZİRAAT ODASINDAN ÇİFTÇİLERE UYARI
ZİRAAT ODASINDAN ÇİFTÇİLERE UYARI
19 Mayıs Ziraat Odası Başkanı Bayram Konuş, tarım sigortası konusunda çiftçilerin mağdur duruma düşmemeleri için önemli uyarılarda bulundu.
ÜRÜNLERİNİZİ SİGORTALATIN MAĞDUR OLMAYIN
Bayram Konuş; “Tarımda son kabul sürelerine dikkat; Son yıllarda çiftçilerimiz doğal afetlerden büyük zarar gördü. Üreticilerimiz mağdur olmamak için tarım sigorta son kabul sürelerine dikkat etmelidir. Yaşanan doğal afetler sigorta yaptırmamanın ne denli önemli olduğunu gösterdi. Türkiye Ziraat odalar birliği 19 Mayıs Ziraat Odası başkanlığı olarak her yıl tarım sigortası yaptırılması konusunda uyarıyoruz ve Önemli olduğunu söylüyoruz. Son yıllarda çiftçilerimizin doğal afetlerden çok zarar gördüğünü yaşanan doğal afetler sigorta yaptırmanın ne denli önemli olduğunu zamanında sigortasını yaptırmayan üreticilerimiz mağdur oldu. Mağdur olmamak için sigorta son kabul sürelerine dikkat etsinler. Son yıllarda iklimde görülen değişimlerde dolayı aşırı yağışlar sel su baskını dolu, don, kuraklık gibi doğal afetlerin ülkemizde daha fazla yaşandığını, görüyoruz. Tarım ürünlerinin daha fazla etkilendiği 2090 sayılı kanun işlerliğinin olmaması yüzünden yaşanan doğal afetler karşısında üreticinin tek koruması 5363 sayılı kanun tarım sigortaları kanunudur. Bu nedenle üreticinin sigorta yaptırması oldukça önemlidir. 2016 yılında kapsama alınacak riskler, ürünler, bölgeler belirlendi. Her yıl olduğu gibi bu yılda 2015-2016 üretim sezonunu kapsayan bakanlar kurulu kararı 19 Kasım 2015 tarihinde yayınlandı. 5363 sayılı tarım sigortaları kanunu çerçevesinde 2016 yılında kapsama alınacak riskler ürünler ve bölgeler ile prim desteği oranları belirlendi.
Yayınlanan bakanlar kurulu kararına göre tarım sigortası uygulaması bitkisel ürün sigortası, sera sigortası, büyükbaş hayvan hayat sigortası, küçükbaş hayvan hayat sigortası, kümes hayvanları hayat sigortası, su ürünleri hayat sigortası, arıcılık hayat sigortası branşlarında yapılıyor. Karar kapsamında belirtilen sigorta priminin %50 si oranında prim desteği ile açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme evresinin don riski kapsamına alınması nedeniyle verilen prim desteğine ilave olarak sadece don riski primine üçte bir oranında ek prim desteği veriliyor. Tarım sigortası yaptırmak isteyen üreticiler öncelikle faaliyet gösterilen üretim dalına ilişkin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının çiftçi kayıt sistemi (Ç.K.S) veteriner bilgi sistemi gibi kayıt sistemlerine 2016 yılı kayıtlarını yaptırmalarını gerektiği ve bu tarım yılının afetlerin yaşanmadığı, çiftçilerimizin bol kazanç sağladığı, kaliteli ve yüksek rekolteli ürünlerin yetiştirildiği bir yıl olarak tamamlanması en büyük temennimdir” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.