BALIKÇILAR DÜZENLEME İSTİYOR
BALIKÇILAR DÜZENLEME İSTİYOR
Balıkçılar yeni sezona hazırlanıyor.
15 Nisan'da başlayan av yasağının ardından balıkçılar, 1 Eylül'de başlayacak av sezonu hazırlıklarına başladı.
19 Mayıs ilçesi Dereköy Mahallesi Liman'ında ağlarını dikip, teknelerini tamir eden balıkçılar, sezon hazırlıklarının aralıksız devam ettiğini dile getirdi.
Samsun’da balıkçılar, avlanma yasağının son bulacağı 1 Eylül’de 'Vira Bismillah' demek için çalışmalara başlayan balıkçılar , mevcut sorunlarının da bir an önce halledilmesini istiyor.
Yeni sezon için yırtılan ağlarını onarmaya başlayan balıkçılar, yasaklar konusunda yeni düzenlemelerin yapılmasını istiyor. 2 ay sürecek olan teknelerin bakım onarım ve ağların tadilat çalışmalarını sürdüren tekne sahipleri balıkçıların sahipsiz olduğunu ifade ederek son yıllarda girdilerin arttığını buna karşılık son 5 yılda balık fiyatlarının aynı olduğunu dile getirdiler.
Samsun Su Ürünleri Komisyoncuları Derneği Başkanı Davut Kıyak ”Balıkçılara yasaklar çok cezalar ağır Sahil Güvenlik geliyor hiç sormadan 20 bin lira takıma yazıyor, 20 bin lira mal sahibine yazıyor. Bu cezalara bir önlem alınması lazım. Balıkçılığın sahibi yok, avukatı, yok, doktoru yok, milletvekili yok. Balıkçıyı savunan hiç kimse yok. Çinekop 20 santimden aşağı tutmak yasak dediler.2 yıldır bu yasaklarla bize zülüm edildi. Nerede lüfer balığı ,nerede çinekop balığı, bir tek Karadeniz’de durmuyor. Bu balık Afrika ya gidip geliyor. Önceden 15 santim avlıyorduk şimdi 20 santimden aşağı olmaz diyorlar o ayrı bir ceza. Çıkarttılar 15 kulaç ama neye dayanarak bu 15 kulacı çıkarttın araştıran yok. Biz Ankara’ya toplantılara gidiyoruz bizi dinliyorlar ama hiçbir zaman dediğimizi yapmıyorlar. Deniz’de beni asker sorguluyor, ne anlar asker, beni asker yerine su ürünleri su mühendisi denetlesin çünkü okulunu okumuşlar .Aynı sahil güvenlik gibi su ürünleri bizi kontrol etsin .Mevzuatı bilen fakülteler, hocalar bizimle birlikte denize açılsınlar, görsünler ondan sonra konuşsunlar öyle masa üstü olmaz. Bizimle denize gelecekler bu balık hangi kulaç da hangi mevsimde. Bu çinekop balığı Afrika’ya gidiyor geri gelmiyor. Hani 2 senedir lüfer yok. 20 santimden aşağı tutmayacaktık , nerede lüfer , palamut balığı , lüfer balığı göç balığı , hamsi de İstavritte boy standardı istemiyoruz. Ama lüfer palamut göç balığı 2 ay tuttun tutmadın bir daha geri geleceğinden garantin mi var. Afrikalı tutmuyor mu , Yunanistanlısı tutmuyor mu , İtalya’nı tutmuyor mu herkes tutuyor bu balığı. İndirim mazotu çok pahalandı. İlk mazotu aldığımız da 1 milyon du şimdi mazot 12 buçuk milyon indirimi kalmadı oda pahalandı. Balıkçı ne yapacak şimdi adım atacak durumu kalmadı. Balık fiyatları hamsi fiyatları 5 sene önce de 3 milyon liraydı şimdi yine 3 milyon lira hamsi. Ama mazot aldı başını gidiyor.Ağ fiyatları arttı işçi fiyatları arttı sıkıntı var ama bunu kim soruyor.
Limanla ilgili sorunlarının olmadığını yalnız teknelerin büyük olduğu için çekemediklerini söyleyen Kıyak, Tersanenin büyütülmesini istiyoruz. En az 35 metre teknelerin çekilmesi lazım.Burada 25 metreden yukarı çekilmiyor. Gördüğünüz tekneleri çekmek için Ünye’ye , Sürmene’ye gitmek gerekiyor.Sorunlarımız var , kızakların büyütülmesi , imkan verilmesi bunlar hep balıkçılık için önemli. Burada bin kişi çalışıyor, devletin bunları görmesi lazım. Atatürk’ün bizi Türk hekimlerine verin dediği gibi bizi su ürünlerine verin, anlayan insana verin başka bir şey istemiyoruz. Ziraat Bankası bize destek veriyor. Yüzde 5 diye başbakan bağırıyor biz bankaya gidiyoruz yaklaşık yüzde 13’ ü buluyor. Bu neyin desteği bunu anlamış değiliz , bunu A bankası , B bankasından aynı parayı alıyorsun. Yüzde 5 deniliyor ama sonuç yüzde 13’ü buluyor.Bunun balıkçıya hiç faydası yok. Balıkçı olarak bunlara bir çare istiyoruz. Ö.T.V.’siz mazot için Başbakana teşekkür ediyoruz ama zamanında 1 milyondu şimdi 2 buçuk milyon oldu. Hamsi yine 3 milyon onun için bizi duysunlar istiyoruz.” Dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.