KAHVERENGİ KOKARCA İLE KIŞLAK MÜCADELESİ
KAHVERENGİ KOKARCA İLE KIŞLAK MÜCADELESİ
Son yıllarda bölgemizle birlikte ilçemiz de yoğun olarak görülen kahverengi kokarca zararlısına karşı hem mekanik mücadele yöntemi ile hem de halk sağlığına uygun ilaçlar kullanılarak gerçekleştirilen mücadele çalışmaları devam ediyor.
19 Mayıs İlçe Tarım tarafından konferasn salonunda gerçekleşen toplantıya; 19 Mayıs Kaymakamı İbrahim Civelek, İlçe Emniyet Müdürü Şenocak Kaplan, Jandarma Komutanı Serkan Kalınbacak, Ziraat Odası Başkanı Bayram Konuş, Muhtarlar Derneği Başkanı Salih Karakartal ve çok sayıda muhtar katıldı.
Konuyla ilgili açıklama yapıldı; Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys) tarımsal üretimde önemli ölçüde kayıplara neden olan tahripkar, istilacı ve polifag bir zararlıdır. Ülkemizde, varlığı ilk defa 2017 yılında tespit edilen kahverengi kokarca ile bulaşık alanların belirlenmesi amacıyla 2018 yılında başlayan survey çalışmaları kapsamında belirlenen lokasyonlara feromon tuzaklar asılmıştır. İlçemizde ilk olarak 2023 yılında çiftlik mahallesinde bulunan tuzakta 1 adet ergine rastlanmıştır. Ardından yapılan survey çalışmalarında Yörükler mahallesinde bulunan mısır alanlarında zararlı tespit edilmiştir. Zararlı; başta fındık olmak üzere elma, armut, turunçgil, şeftali, ceviz, Trabzon hurması, mısır, fasulye, soya fasulyesi, domates, biber, patlıcan gibi ekonomik değeri olan bir çok ürün için verim ve kalite kaybı riski oluşturmaktadır.
Zarar gören ürünler piyasa değerinin büyük ölçüde kaybeder. Dahası kışlama zamanlarında zararlının evlere girişi ve bu tip yapılarda devasa gruplar halinde toplanmaları ve çıkardığı pis kokuların insan sağlığına olumsuz etkileri sebebiyle önemli bir kentsel problem oluşturmaktadır.
Kahverengi kokarca, kışlamak için ev, depo vb. gibi alanlara girdiğinden dolayı özellikle evlerde fiziki rahatsızlık oluşturmaktadır. Sonbaharda kışlaklara çekilme safhasında ve ilkbaharda kışlaklardan çıkmadan önce yapılacak olan mekanik mücadele (kışlaklarda erginlerin toplanması, ve imhası) yıl içerisinde oluşabilecek popülasyon artışını engelleyecektir. Bu kapsamda zararlı, kış dönemini nisan ayının sonuna kadar kışlaklarda geçirdiğinden, kışlamış erginlerin kışlaklardan dağılmadan kitle halinde imhası için mesken olan yerlerde, halk sağlığı alanlarında kullanılan ilaçlar ile ilaçlanması, mayıs ayından sonra hareketli olduğu dönemlerde ise İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün koordinasyonuyla ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile tarımsal alanlarda ilaçlı mücadele yapılması gerekmektedir.
Kışlama dönemindeki zarar, çiftçilerin yanında bölge halkını da ilgilendirdiği için ilçede ikamet edenlerin topyekün kışlaklardaki mekanik mücadele çalışmalarına katılımının sağlanması amacıyla ilçemizdeki ilgili kurum, STK’ lar ve ilçe muhtarlarına yönelik ilçemizde Acil Eylem Planı kapsamında 5 Aralık 2023 günü bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilmiştir.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.