YÖRÜKLER HALKI RAHAT OLSUN
Ziyarette açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Samsun’umuzun değil, Türkiye’nin çok önemli bir doğal zenginliği ve doğal güzelliği. Bu doğal zenginlik ve güzellik bir turizm öğesi haline getirilmeli. Buraya yönelik çalışmalarımızı kısa, orta ve uzun vadeli olarak başladık. Bunlardan kısa vadeli çalışmalarda deltayı tehdit eden gecekondulaşma, buraya ulaşımdaki güçlükler ve yine buradaki yaban hayatı etkileyen bazı olumsuzlukları ele aldık. Buranın ulaşımına yönelik çalışmaları süratlendirelim dedik ev bir güvenlik birimi kurduk. Bununla ilgili ahşap güvenlik kulübeleri yapılıyor. Jandarmanın varlığının sürekli burada olması yönünde tedbirler alınıyor” dedi.
Gelecek süreçte burada manda popülasyonunu büyütmeyi, manda yoğurdu ve kaymağını ticari anlamda bir değer haline getirmeyi amaçladıklarını belirten Yılmaz, “Böylelikle deltanın çevresindeki insanlara iktisadi olarak katkı vermeyi hedefliyoruz. ‘Burayı devlet ele alacak, yürütülmekte olan gerek manda gerekse yılkı atı gerekse de hayvancılık faaliyetlerine çeşitli sınırlama getirilecek’ diye bazı laflar yayılıyor buralarda. Biz burada doğal hayat olmadıkça manda popülasyonu, hayvancılık yılkı atları buradaki habitat olmadıkça buranın değeri yok, kimse de gelmez. Buraya insanları getirebilmemiz için bunlar şart ve bizim de onları geliştirmemiz lazım” diye konuştu.
“DELTA, DENİZ TARAFINDAN GERİ ALINIR DİYE KORKUYORUM”
Deltanın gelişmesine yapılaşma ve gecekondulaşmanın zarar vereceğini ifade eden Başkan Yılmaz,
“ ‘Yapılaşma buraya olan turizm ilgisini azaltır ve burası ölü doğmuş çocuğa dönüşür’ diye çok kaygı duyuyoruz. O bakından buradaki doğal hayatı teşvik edeceğiz. Burada DSİ yatırımlarını veya Büyükşehir yatırımlarını arttıracağız. Benim bir korkum daha var. Onun da altını çizerek söyleyeyim. Kızılırmak’ın üzerine yapılmış olan Altınkaya ve Derbent Barajlarından dolayı daha alüvyon gelmiyor. Alüvyon gelmeyince yıllarca Kızılırmak’ın getirdiği alüvyonlarla oluşmuş olan bu cennet bu defa deniz tarafından geri alınır diye korkuyorum. Denizin burayı kemirmesini engellemek için T mahmuzlar gibi bir takım önlemler almak için bilim insanları çalışıyor. Üniversite ile de beraber çalışıyoruz. Tarih boyunca oluşmuş olan bu potansiyeli gelecek nesillerimize bütün doğallığı ve güzellikleriyle beraber armağan etme çabası içerisindeyiz” şeklinde konuştu.
“BİZ İSTESEK DE YAPAMAYIZ”
“‘Buralara turistlik tesis yapılacak’ deniliyor. Biz istesek de yapamayız” açıklamasında bulunan Yılmaz şunları kaydetti: “Yaparsak zaten burayı katlederiz. Tesis yapılacaksa Bafra’ya, 19 Mayıs’a, Yörükler’e yaparız. Oralardan da buralara buradaki habitatı rahatsız etmeyecek gürültü, ses ve emisyon havaya katılmayacak şekilde buraya düzgün akülü araçlarla geliş gidişler yapıp, burada insanlar fotoğraf çekip burada ki bu doğal zenginliğin tabiatın insanlara bahşettiği bu güzel zenginliği yaşamalarına imkan vereceğiz. Türkiye’de de bu büyüklükte bir kuş cenneti yok. 50 hektar alanı, 25 bin alanı Ramsar içinde 5 bin alanı doğal hayatı koruma, su basar ormanları, şusu busu olan 350 kuş türü olan kuş cenneti yok.”
“KÖYLER ASLA ENDİŞE ETMESİNLER”
Köylülerin kendilerine yönelik bir faaliyet yaptıkları için ‘bizim köylülük faaliyetlerimiz burada sınırlanır mı, her hangi bir şekilde buna engel bulunur mu’ diye endişelerinin olduğunu dile getiren Yılmaz, “Böyle bir şey yok. Bakirliği taşıyan alanlar gelecekte çok kıymetli alanlar olacak. Onun için bu çıvardaki köyler asla endişe etmesinler. Onlara rica ediyorum, evlerini de asla betonlaştırmasınlar” ifadelerini kullandı.
VALİ: “BURAYA HİÇ KİMSENİN ZARAR VERMESİNE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”
Samsun Valisi İbrahim Şahin ise yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Türkiye’de 400 civarında kuş türü var, 350 kuş türü burada görülmüş durumda. Onun için burası adeta kuş cenneti. Kuşların 24 saat 12 ay boyunca farklı türlerinin olduğu bir alan. Burada aynı zamanda göçer ve kalıcı kuşlar var. Onun için burası çok özel bir yer. Buraya hiç kimsenin zarar vermesine müsaade etmeyeceğiz. 19 Mayıs ve Bafra tarafında jandarma kulübeleri kuruluyor ve buraya mutlak surette gireni çıkanı takip edeceğiz. Burada hem yasak av dönemimde hem avın yasağının kaktığı dönemde çok kötü bir şekilde avlanma yapılıyor. Onun için burada silah atılmasına bile müsaade etmeyeceğiz. Büyükşehir Belediyemiz burada bütün imkanlarıyla seferber. Zaman zaman kaçak yapılar var, onları yıkıyoruz. Biz onlara da asla müsaade etmeyeceğiz. Ama karşı tarafta köyler oluşmuş. Onlara zaten herhangi bir şey yapılmayacak. Ama yasak bölgelere asla müsaade edilmeyecek.”