UNESCO SÜRECİNDEKİ KIZILIRMAK DELTASI
Samsun Valisi Şahin: "Böyle bir alanı muhafaza etmememiz, dünyaya, milletimize ve ülkemize ihanettir diye düşünüyorum. Onun için görev sürecimiz içinde burayı koruyacağız"
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öcal Oğuz, "Kızılırmak Deltası UNESCO geçici listesindedir. Deltanın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması, buranın doğal ve kültürel çeşitlilik içerisinde korunup bizden sonraki kuşaklara emanet edilmesini sağlayacak” dedi.
Oğuz, Kızılırmak Deltası Geliştirme Birliğince "2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü" dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi Atakum Sanat Merkezi'nde düzenlenen "UNESCO Sürecinde Kızılırmak Deltası" konferansında, Türkiye'nin UNESCO'ya onuncu ülke olarak taraf olduğunu söyledi.
İkinci Dünya Savaşı devam ederken Birleşmiş Milletler içerisinde böyle bir kurumun kurulması için uluslararası toplumun harekete geçtiğini dile getiren Oğuz, "Burada çok temel bir fikir vardı. 'Savaşı önlemenin en iyi yolu eğitimdir, kültürler arası diyalogdur, insanların refah seviyesini yükseltmektir, ön yargıları ortadan kaldırmaktır.' diye." ifadesini kullandı.
UNESCO'nun bugüne kadar yaptığı bütün işlerde "insanlık barışı sürdürebilir hale getirir mi, barış iklimini korur mu ve bunu yapabilmek için de refah toplumları oluşturur mu" düşüncesini merkeze aldığını anlatan Oğuz, savaşlar önlenemese de bu ideali sürdüren insanların varlığını sürdürebilmek ümidini korumanın yeterli olabileceğini belirtti.
UNESCO'nun iki çeşit miras üzerine durduğuna dikkati çeken Oğuz, şunları kaydetti:
"Doğa ve kültürel miras üzerinde çalışıyoruz. Mirasyedi olmamak için bu mirası korumamız ve bizden sonraki nesillere aktarmamız için meseleyi hem insanlık hem ebeveynlik hem de yaşanabilirlik meselesi olarak almamız gerekiyor. Dolayısıyla doğal ve kültürel mirası bizden önce var olduğunu görerek bizden sonrakilere emanet edecek şekilde koruma kültürümüzün gelişmesi gerekiyor. Kızılırmak Deltası UNESCO geçici listesindedir. Deltanın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması, buranın doğal ve kültürel çeşitlilik içerisinde korunup bizden sonraki kuşaklara emanet edilmesini sağlayacak."
- "Böyle bir alanı muhafaza etmememiz ihanettir"
Samsun Valisi İbrahim Şahin ise dünya mirası olan deltanın korunması gerektiğine işaret etti.
Deltada 10 göl, 354 kuş türü, manda, yılkı atları, balık türleri bulunduğunu ifade eden Şahin, "Böyle bir alanı muhafaza etmememiz, dünyaya, milletimize ve ülkemize ihanettir diye düşünüyorum. Onun için görev sürecimiz içinde burayı koruyacağız." diye konuştu.
Şahin, deltada kuş avını yasakladıklarını, gırgır ve motorla balık avcılığı yapılmasının da yanlış olacağını, buna müsaade etmeyeceklerini söyledi.
- "Deltada kaçak 300'e yakın binayı yıktık"
Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da deltada geçmiş yıllarda yapılmış 300'e yakın kaçak yapı bulunduğunu tespit ettiklerini anlattı.
Delta hizmet alanlarına girdikten sonra kaçak yapı tutanağı tutulmuş binaları yıkmaya başladıklarını belirten Yılmaz, "UNESCO'nun geçici listesine gireceğimiz zaman kaçak bina sahiplerine tebligatta bulunduk ve yıkacağımızı bildirdik. UNESCO bizden talep etti diye binaları yıkmadık, görevimiz olduğu için yıktık. Bu binaları yıkmadığımız takdirde yargı bize 'gel buraya' diyebilirdi." değerlendirmesinde bulundu.
Yılmaz, deltanın UNESCO'nun daimi listesine girmesi için ellerinden geleni yapacaklarını, böylece Türkiye'nin en prestijli ve algısı yüksek deltasını dünya kamuoyu ile paylaşacaklarını kaydetti.
Konferansın ardından "Kızılırmak Deltası" konulu fotoğraf ve kısa film yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi.