“MUHASEBE ET DÜNÜ, İYİ ANLA BU GÜNÜ, HATIRLA HER ZAMAN ÖLÜMÜ”
Müftü Patan, değerlendirmesinde şunları belirtti: “Yeni yıla girerken geride bıraktığımız bir yılın muhasebesini, gelecek bir yılın ise planlamasını yapmalıyız. Geride bıraktığımız koskoca bir yılı iyi değerlendirebildik mi? Rabbimizin bizlere hidayet rehberi olarak gönderdiği Kur’an geçen bir yıl boyunca hayatımızda ne kadar yer aldı, Onun emirlerini yerine getirip yasaklarından uzak durabildik mi? Kur’an da alemlere rahmet olarak gönderildiği, mükemmel bir ahlaka sahip olduğu belirtilen Peygamber Efendimizi geride bıraktığımız bir yıl boyunca ne kadar örnek alabildik? Onun örnek ahlakına hayatımızda ne kadar yer verebildik? Onu çocuklarımıza anlatabildik mi? Onun hayatı hakkında geçen bir yıl boyunca en azından bir kitap okuyabildik mi? İslam coğrafyasında meydana gelen üzücü hadiseler üzerinde, özellikle son zamanlarda Kudüs üzerine Siyonist zihniyetler tarafından oynanan oyunlar hakkında düşüncelere dalabildik mi? Kardeşlik ahlakı ve hukukuna ne kadar bağlı kalabildik? Ana-babalarımıza, yaşlılarımıza, yetimlerimize, engelli kardeşlerimize, çalışma arkadaşlarımıza, yakınlarımıza, komşularımıza karşı görevlerimizi yerine getirebildik mi? Toplumsal bir hastalığımız olan gıybetten (dedikodu), iftiradan kendimizi ne kadar alıkoyabildik? İşte yeni yıla girerken bütün bu hususları gözden geçirmeli, yapmamız gereken ama yapamadığımız güzel davranışları yeni yılda yapmaya gayret etmeliyiz. Önümüzdeki 365 günün planını yapmalıyız. Mesela yeni yıl içerisinde Kur’an’dan hergün belli bir miktar okumayı, hiç olmazsa bir defa baştan sonuna kadar mealini okumaya şartlandırmalıyız kendimizi. Peygamber Efendimizin hayatı ile ilgili en az bir kitabı bitirmeyi planımıza almalıyız. İbadetlerin tacı namaz ibadetini yaşantımıza daha yoğun şekilde dahil etmeye karar vermeliyiz. Yeni yılda komşuluk haklarını daha çok gözetmeye, hastalarımızla ilgilenmeye, yetim ve kimsesizlere sahip çıkmaya karar vermeliyiz. Her zaman olduğu gibi yeni yılda da rızkımıza haram karıştırmayacağımıza söz vermeliyiz. Gelecek yılı acaba Rabbimizin rızası doğrultusunda geçirebilecek miyim anlayışını hiçbir zaman hatırdan çıkarmamalıyız. Geçen bir yılı çılgınca eğlencelerle, alın terine dayanmayan şans oyunları peşinde koşarak geçirmeyelim. Zamanın değerini iyi bilelim, geçen zaman geri gelmez, gelecek zamana ulaşıp ulaşamayacağımız belli değil. En iyisi Mevlana’nın şu sözünü hatırdan çıkarmamaktır: Her gün bir yerden bir yere göçmek ne güzel, bulanmadan dupduru akmak ne hoş, dün dünde kaldı cancağızım, bugün yeni şeyler söylemek lazım”
Müftü Patan, yeni yıla dualarla girmenin önemine değinerek, “Yeni yıla dualarla girelim. Dua edelim ki; Allah bize iyi yolları kolay kılsın. Dua edelim ki; iki günümüz birbirine eşit olmasın. Dua edelim ki; Allah bize güç-kuvvet versin. Dua edelim ki; Rabbimiz bizlere basiret ve feraset bahşetsin. Dua edelim ki; Rabbimiz ülkemizi ve âlem-i İslâm’ı her türlü bela ve tuzaklardan korusun. Dua edelim ki; birliğimiz, dirliğimiz, beraberliğimiz ve kardeşliğimiz kaim ve daim olsun. Dua edelim ki; İslâm coğrafyasında tutuşturulan fitne ateşi sönsün. Dua edelim ki; gönül coğrafyamızda milletimize umut bağlayan kardeşlerimizin umutları boşa çıkmasın. Dua edelim ki, Kudüs üzerine oynanan oyunlar boşa çıksın”
Müftü Patan, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Yeni yılın özelde 19 Mayıs halkına genelde ise tüm kardeşlerimize hayırlar getirmesini, hayatlarında yeni bir dinamizme vesile olmasını temenni eder, hayırlı yıllar dilerim”