YEM BEZELYESİ TARLA GÜNÜ
Tarla gününe, 19 Mayıs İlçe Kaymakamı Yavuz Güner, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nail Kırmacı, 19 Mayıs İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Gül, 19 Mayıs Ziraat Odası Başkanı Bayram Konuş ile daire amirleri katıldı.
19 Mayıs İlçe Kaymakamı Yavuz Güner, “Bugün burada, Yem Bezelyesi Demonstrasyon Bahçesi Tarla Günü vesilesi ile toplanmış bulunuyoruz. Tarla günü etkinliğimize katılmak amacıyla uzaktan yakından gelen tüm konuklarımıza şükranlarımı sunuyor, hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
Ülkemiz, ilimiz ve ilçemiz tarım ve hayvancılığının geliştirilmesinde en önemli faktörlerden birisi de yem bitkilerinin ekiliş alanı ve miktarının arttırılmasıdır. Bu kapsamda Bakanlığımızca Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi ve Çayır Mera Yem Bitkilerini Geliştirme Projeleri uygulamaya konmuştur” dedi.
Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nail Kırmacı, “Projeler dahilinde 2017-2018 üretim yılında yem bitkileri üretimini teşvik amaçlı Yem Bezelyesini Geliştirme Projesi hazırlanmış, proje kapsamında çiftçilerimize dağıtılan tohumluklar Samsun Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından desteklenmiştir. Temin edilen tohumlukların tamamı hibe olmak üzere 53 Çiftçimize toplam 4000 kg yem bezelyesi tohumu dağıtılmıştır” dedi.
19 Mayıs İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Gül, “Projede Livioletta çeşidi yem bezelyesi tohumu kullanılmıştır. Bu çeşidin, sade olarak ekilişi yapılabildiği gibi tritikale, arpa, buğday, yulaf çeşitleri ile karıştırılarak da ekimi yapılabilmektedir. Özellikle protein değeri açısından hayvan beslenmesinde önemli yer tutan yem bezelyesinin ilimizde ve ilçemizde yeni bir üretim konusu olmasına karşın, ülkemiz genelinde son yıllarda ekim alanlarının hızla yaygınlaştığını söyleyebiliriz. İlimiz hayvancılığı açısından protein değeri yüksek olan yem bezelyesinin çok önemli bir kaba yem kaynağı olduğu bir gerçektir.
Süt sığırcılığında, ekonomik üretim yapmak için kaba yem çok önemlidir ve işletmelerin kaba yem ihtiyacını kendi işletmelerinde üretmeleri gerekmektedir. Kaba yem olarak yem bezelyesi, hem süt hem de et verimine büyük katkı sağlamaktadır.
Bölgemizde fiğ yetiştiriciliğindeki olumsuzlukların giderek artması ve ayrıca fiğ üretimine göre yaklaşık 2 kat verim alınması yem bezelyesi yetiştiriciliğinde bizleri heveslendirmektedir. Kıraçta 250 kilogram verim tartışılırken, taban arazilerde özellikle sulanan arazilerde dekara 1000 kilogram kuru ot cinsinden kaba yem elde etme imkanı vardır. Kışlık olarak da ekilebildiği için ikinci ürün yetiştiriciliğine imkân tanımakta, yüzde 25-30 oranında içerdiği protein nedeniyle hayvancılıkta karma yem olarak büyük öneme sahiptir. Ancak, yem bezelyesinin tek başına hayvanlara yedirilmesi tavsiye edilmemekte; başka çeşit kaba yemlerle karıştırılarak yedirilmesi gerekmektedir” dedi.
19 Mayıs Gıda Tarım ve Hayvancılık Proje Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Halit Kıvanç Sekban, “Yem bitkisi desteklemesi olarak ilçemizde 2017 yılında 127 kişiye toplam 206.000 TL yem bitkisi destekleme ödemesi yapılmıştır. Fiğ ve diğer tek yıllık yem bitkileri desteklemeleri dekara 75 TL olup, 2018 yılı yem bitkisi destekleme başvuruları devam etmektedir” dedi.
19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, “Yem bitkileri ekilişimizi artırmak ve üreticilerimizi yem bitkisi ekimine özendirmek amacıyla Çandır Mahallesi çiftçilerimizden İrfan Kurt’a arkamızda görülen 7 dekar arazisinde yem bezelyesi ekimi yaptırılmıştır. Bu alanda biraz sonra hep beraber hasat yapacağız. Değerli çiftçimiz Sayın İrfan Kurt’a, bizimle birlikte bu çalışmaya katılması ve bugün burada evinin avlusunda bizleri misafir etmesinden dolayı çok çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
HARUN YAZICI