‘SAMSUN'DA 95 BİN KİŞİ FINDIKTAN GEÇİMİNİ SAĞLIYOR’

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı İlyas Edip Sevinç yaptığı konuşmasında, “Karadeniz Bölgesi’nde istihdam sorununun çözümünde fındığın çok önemli bir yeri var. Bunun yanında dünya fındık tüketiminde istediğimiz artışı 2000 yılından beri göremiyoruz. Bizim hedefimiz 2023 projeksiyonunda Türkiye'nin en az 350 bin ton civarında iç fındık ihraç edebilmesi. Bu rakamı yakalayabilmek o kadar zor değil. Çünkü iyi bir rekoltenin olduğu 2012 yılında 301 bin ton fındık ihraç ederek, Türkiye Cumhuriyet tarihinin en büyük rekorunu kırdı. 301 bin ton fındık demek 600 bin ton kabuklu fındık demek. Bunun yanında 150 bin ton iç piyasada ürettiğimiz zaman 750 bin ton kabuklu fındığa tekabül ediyor” dedi.

 

Ondokuzmayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç yaptığı konuşmasında, “Birçok ülkeden gelen akademisyeni Ondokuzmayıs Üniversitemiz'de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Fındığın geleceği için başarılı bir kongre olmasını diliyorum” dedi.

 

Fındığın 2 bin 500 yıllık bir tarihinin olduğunu belirten Valimiz Sayın Osman Kaymak yaptığı konuşmasında, “Değerli Misafirler, Türkiye fındık konusunda dünyada söz sahibi bir ülke. Dünyadaki fındık üretiminin yüzde 70'i Türkiye'de üretiliyor. İlimizde tarımsal faaliyetler yönüyle de 870 bin dekar alanda tarımsal faaliyet yapılmakta, gerçekten Samsun, Çarşamba ve Bafra ovalarıyla da Türkiye’nin tarım alanlarına sahip illerden birisidir. Samsun'da 95 bin kişi fındıktan geçimini sağlıyor. Samsun'da yılda 90 bin ton fındık üretilmektedir. Fındık stratejik bir ürün. Bu kongrede fındığın üretiminden, işlenmesi ve pazarlamasına kadar ele alınması bizi ümitlendirmektedir. Şüphesiz fındığın katma değerini artırarak üreticiye daha fazla yansıması bizim için çok önemlidir. O yönüyle ihracatçılar birliğimizin önerdiği tüketim arttırması konusunu çok önemsiyoruz. Bilim adamlarından bir şey rica ediyorum. Lütfen yeni ürünler üretilirken bu ürünler uzun ömürlü olsun diye içine katkı malzemeleri konuluyor. Bunlar da insan sağlığına zararlı. Lütfen insan sağlığını buna mahkûm etmeyelim” dedi.

 

‘9. Uluslararası Fındık Kongresi’ OMÜ Atatürk ve Kültür Merkezi'nde 19 Ağustos tarihine kadar sürecek kongreye Amerika, İtalya, Çin, Gürcistan, Şili, Ukrayna, Fransa, İngiltere gibi fındık üretimi yapan 15 ülkeden 97 akademisyen katılıyor.

 

‘9. Uluslararası Fındık Kongresi’ne ayrıca, Vali Yardımcısı Dr. Hakan Kubalı, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nail Kırmacı, rektör yardımcıları ve yerli ve yabancı akademisyenler katıldı.