ERHAN USTA: BU SİSTEMİN HER TARAFINDA UZLAŞMA VAR

Usta, şunları kaydetti: “Tek adamlıktan kasıt Cumhurbaşkanının denetimsiz olması ve sorumlu olmamasıdır. Yapılan bu değişikliğe hayır diyenler bugünkü sisteme evet diyorlar. Milliyetçi Hareket Partisinin bu anayasa değişikliğine katkısı çok büyüktür. MHP, hukuka tamamen uygun demokratik bir değişiklik hazırlanmasını sağlamıştır. Önüne gelen metni direk kabul edip hükümetin peşinden gitmiş değildir. Kuvvetler ayrılığını dengede tutma yönünde ciddi katkılarımız olmuştur. Hiç bir şeyden sorumlu olmayan ve yargılanamayan Cumhurbaşkanlığı sisteminden, yaptığı her eylemden yargılanabilecek bir Cumhurbaşkanlığı sistemine dönüşüm hazırlanmıştır.”

Bilgi kirliliğinin çok fazla olduğu alanlardan birinin de Cumhurbaşkanlığı kararnamesi olduğunu söyleyen Usta, "Sanki Cumhurbaşkanı kararnamelerle istediği her şeyi yapacak gibi bir hava estiriliyor. Oysaki Cumhurbaşkanı kararnameleri normlar hiyerarşisinde kanunların altında yer alacak. Kararnameleri tamamen sınırlandırırsanız sistemi çalışmaz hale getirirsiniz. Ucunu çok açık tutarsanız yasamanın alanına girer ve kuvvetler ayrılığını zedeler” diyerek MHP’nin yaptığı değişiklikle birlikte bunun tam olarak olması gereken sınırlar çerçevesinde olduğunu düşündüklerini söyledi.

‘12 üyesini kendisinin atadığı bir anayasa mahkemesi cumhurbaşkanını nasıl yargılayacak’ eleştirilerine yanıt veren Usta, “Şuanda Anayasa Mahkemesinin 14 üyesini Cumhurbaşkanı atıyor, 3 üyesini meclis. Yeni sistemde ise Cumhurbaşkanı 12 üye atayabilecek dolayısıyla Anayasa Mahkemesinde Cumhurbaşkanının yetkisi artırılmadı, azaltıldı” diyerek teknik açıdan hiç bir zaman tamamını kendisinin atadığı anayasa mahkemesi oluşumu olamayacağını vurguladı.