KENEVİR EĞİTİMİ
Birçok farklı alanda kullanım imkanı olan kenevirin izinli ekimi son yıllarda iç tüketimi karşılayamayacak düzeyde azalmıştır.
Kenevirin kontrollü üretiminin artırılması ve kaçak ekimlerin önlenmesi amacı ile İlimiz Atakum İlçesindeki Samsun Grant Deluxe Amisos Hotel’ de 03-05 Şubat 2015 tarihleri arasında Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünden Koordinatör Dr. Mehmet Hasdemir ve Diğer sorumlu Teknik personelin ve 81 İl Müdürlüğünden birer teknik elemanın katılımı ile 3 günlük bir eğitim semineri düzenlenmiştir.
Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasından sonra konunun önemine binaen İl Müdür Vekili Nail Kırmacı ve Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünden Koordinatör Dr. Mehmet Hasdemir yaptıkları konuşmalarda; geleneksel üretim dalı olan kenevir’in (Kendir) üretim tekniklerindeki yeniliklerin takip edilememesi, kenevir üretimi yapılan bölgelerdeki genç nüfusun kırsalı terk etmesinde, Yapay petrol ürünü malzemelerin kendirin yerini almasında ve fiyatların üreticiyi tatmin etmemesi nedeniyle üretimin azaldığı bu nedenle üretimin artırılmasına yönelik bu eğitimlerin planlandığını belirtmişlerdir.
Kenevir üretimi için toplam 20 ilde ruhsat verildiği halde bahsedilen nedenlerden dolayı kenevir ekilişinden vazgeçilmiş olup sadece Samsun İli Vezirköprü İlçesinin Narlısaray Beldesindeki 11 üretici tarafından toplam 24 dekar sahada lif ve tohum amaçlı üretim yapılmaktadır. Buradan da geleneksel üretimimiz olan kenevir üretiminin nerede ise sıfırlanma noktasına geldiğinden hareketle bu üretim alanının tekrar eski günlerdeki gibi canlandırılması arzu edilmektedir.