PİLOT EĞİTİMLERİ BAŞLADI
Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu (OMÜ) Engiz Havaalanı’nda pilotaj eğitimlerine başladı. Filosunda 2 adet Cessna 172, 3 Socata ve 2 de Evector tipi eğitim uçağı bulunan okul yeni öğrencilerini bekliyor…
3 Eylül 2013’de PPL ( özel pilot lisansı) eğitim yetkisini, ondan tam bir yıl sonra da CPL- IR yetkisini alarak uçuş eğitimlerine başlayan üniversite, çok motor eğitim yetkisini almak için de çalışmalarını sürdürüyor.
Ocak ayında bünyesine katacağı simulatörle eğitim kalitesini artırmayı amaçlayan okul, eğitimler için Çarşamba Havalimanı’nı ve kendisine ait Engiz Havaalanı’nı kullanıyor. 980 metre uzunluğunda piste sahip olan Engiz Havaalanı’nda toplam 80 bin metrekare alana sahip 65 adet hangara da sahip olan okul, bir dönem Yaprak Tütün İşletmeleri tarafından tütün deposu olarak kullanılan sözkonusu hangarları çok amaçlı olarak kullanacak. SHY-145 bakım yetkisini almak için çabalarını sürdüren okul, bu hangarlarda hem uçak bakımlarını yapacak hem de uçak üretim projelerini yürütecek.
Kuruluş sürecini tamamlamak üzere olan okulda halen 4 uçuş öğretmeni ve 8 yer dersi öğretmeni görev yapıyor. Samsun dışından gelecek pilotaj adayları için 5 yıldızlı otel konforu sunan 500 yatak kapasiteli yurda sahip olan okul, yüksek lisans pilotaj eğitimlerine de başlayacak. Aynı zamanda 19 Mayıs Üniversitesi Hastanesi’nde kalp Cerrahı olan Prof. Dr. Ferşat Kolbakır, lisans, yüksek lisans ve pilotaj eğitimlerinde önceliklerinin kalite olduğunu vurgulayarak yurtdışından Türkiye’ye pilotaj eğitimi almak için gelen adayların üniversite eğitimi aldıkları için vize konusunda sıkıntı yaşamayacak olmasının kendileri için büyük avantaj olduğunu vurguladı.
Çarşamba ve Bafra ovalarını uçuş eğitimleri için çalışma sahası olarak kullandıklarını kaydeden Kolbakır, Karadeniz’in sert kışlarının aksine bölgede hava koşullarının eğitimler için engel teşkil etmediğini ve yılda sadece hava durumu dolayısıyla 10-15 gün eğitimlerin aksayabildiğini kaydetti. Pilotaj eğitim fiyatlarına ilişkin de bilgi veren Kolbakır, hususi pilot lisansı için adayların 24 bin TL, ticari pilot lisansı için ise yaklaşık 99 bin TL fiyat belirlediklerini ve bu fiyatların şu anda Türkiye’de en uygun fiyat olduğunun altını çizdi. Halen birkaç hangarı kullanan okul bünyesindeki Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZAYTEM), hangarlardan birinde araştırma geliştirme projelerini yürütecek. Projenin başındaki öğretim görevlisi Cevat Sunol, döner sermaye ile çalışmalarını yürüttükleri atölyede TEI için bir insansız hava aracı tasarlayarak sattıklarını kaydetti. 180 kilogram ağırlığında ve kanat açıklığı 6 metre olan insansız hava aracının 38 beygir gücünde olrduğunu belirten Sunol, “ TEİ pilotları ile test uçuşlarını yaptık ve teslim ettik. Hava aracının iniş takımlarını ve jantlarını dahi kendimiz yaptık. Şu anda bir başka proje üzerinde çalışıyoruz.
İki kişilik genel havacılık uçağı tasarlıyoruz. ‘Doğan’ adı verdiğimiz uçak 800 kilogram kalkış ağırlığına sahip olacak. Alttan kanatlı uçak 150 knot hız ve 1500 km menzile ulaşacak. Başarılı olursak kit olarak üretip satacağız. Uçağımız hem PPL lisansı eğitimlerinde hem de sportif havacılıkta kullanılabilecek. Motor ve pervane hariç tamamını biz üreteceğiz” dedi.