KARADENİZ BÖLGESİNDE İLK SIRADA
19 MAYIS KESME ÇİÇEK YETİŞTİRİÇİLİĞİNDE İLK SIRADA
19 Mayıs ilçesinde “Kesme Çiçek Yetiştiriciliği Tarla Günü” düzenlendi.
Esenyer mevkisinde düzenlenen tarla gününe 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, 19 Mayıs Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Gül, AK Parti 19 Mayıs ilçe Başkanı İbrahim Eren, Yörükler Belediye Başkanı Süleyman Eroğlu,Bafra Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ahmet Dursun, 19 Mayıs Ziraat Odası Başkanı, AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Bayram Konuş, mühendisler ve üreticiler katıldı.
Törende konuşan Kesme Çiçek yetiştiricisi örnek Çiftçi Vedat Aydın, “Üretim alanlarının daha fazla çoğalması lazım. Alternatif ürün olarak da muhakkak üzerinde durulması gereken ürün kesme çiçektir” dedi.
Kesme çiçek hakkında bilgi veren 19 Mayıs Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Gül, “Ülkemizde kesme çiçek üretimi en fazla Akdeniz ve Ege Bölgelerinde yapılmakta. Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgelerinin yanında iklim özellikleri bakımından Karadeniz Bölgesi de süs bitkileri üretimi için elverişli bir ekolojiye sahiptir. Bölge soğuk olmayan nemli ılıman iklim kuşağı Yalova ile ve civarı ile paralel iklim özelliği göstermektedir. Dolayısıyla da Karadeniz Bölgesi’nde süs bitkisinin ekonomik olarak yetiştirilmesi mümkündür. Karadeniz Bölgesi’nde Samsun, Tokat, Kastamonu ve Ordu illerinde süs bitkisi yetiştirilmektedir. Bu dört ilin kesme çiçek üretim alanı toplam 186 dekar olup, ilimiz üretim alanında ilk sırada yer almaktadır. Kesme çiçek, süs bitkileri içinde bir alt grubu temsil eder. Sepet, buket, çelenk ve arajman yapımında kullanılan çiçek, gonca, dal veya yaprakların insanlara sunulmasını ifade eder. İlçemizde 12 dekar kapalı ve 20 dekar açık olmak üzere 32 dekar alanda süs bitkileri yetiştiriciliği yapılmakta. 12 dekarlık kapalı alanın 6 dekarında gül, 3 dekarında kriznten, 2 dekarında karanfil ve 1 dekarında da gerbera yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bütün bu alanlara ilave olarak İl Özel İdare desteğiyle 2.5 dekarlık alana sera yapım malzemesi katkısı sağlanmış, 1.5 dekarlık alanda ise karanfil ve krizanten yetiştiriciliği yapılması teşvik edilmiştir. Yapılan hesaplamalara göre fındık ürününe göre 10-20 kat, kiviye göre 2-2.5 kat daha karlı olduğunu söylemek mümkündür. Bu durum fındık bahçelerini söküp her yerde kesme çiçek yetiştiriciliği yapalım anlamına gelmez. Ancak Samsun’un kıyı kesimlerinde süs bitkileri yetiştiriciliği ve bu kapsamda kesme çiçek yetiştiriciliği iyi bir planlamayla iyi şekilde yapılabilir” diye konuştu.
19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu ise, “Bu etkinlik biraz daha farkındalık oluşturacak. Kesme çiçekçilik noktasında Samsun’da kendi ölçeğinde 19 Mayıs birinci ve bu daha da yayılarak devam edecektir” ifadelerini kullandı.
19 Mayıs Ziraat odası başkanı Bayram Konuş, Sayın belediye başkanım sayın ilçe başkanım, Sayın İlçe Tarım Müdürlerim, saygı değer misafirler İlçe Tarım Müdürlüğünde çalışan arkadaşlarım, Saygı değer üreticiler hepiniz saygı ve sevgi ile selamlıyorum.
Değerli konuklar öncelikle 19 Mayıs da tarımın iyi bir nokta da olmasında Sayın ilçe kaymakamımız Kadir EKİNCİ Bey’in çok büyük katkısı bulunmaktadır. Kendilerine sizlerin huzurunda teşekkürlerimi sunuyorum.
Değerli arkadaşlar, kesme çiçekçilik yetiştiriciliğinde Karadeniz bölgesinde Samsun 1. sıradadır. Samsun ilinde ilçeler arasında da 19 Mayıs ilk sırayı almaktadır. Üretici kardeşlerimi tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum.
Hükümetimiz her çeşit üretime destekleme ödeneği vermektedir. Biz yerel ve sivil toplum kuruluşlarına daha fazla görev düşmektedir. Tarım İl Müdürümüzün ve İlçe Tarım Müdürümüzün tarıma çok önem verdiklerini gözlemliyoruz, kendilerine teşekkür ediyorum. Başkanlığını yaptığım Ziraat Odası Yönetimi ve Meclisi olarak her zaman üreticinin yanında olduk. Çiftçilerimize yakışır kısa zamanda 4 katlı bina kazandırdık.6 aydır kendi hizmet binamızda çiftçilerimize hizmet sunmaktayız. Ayriyetten 3850 metrekare arsamız da bulunmaktadır. Buradan Ziraat Odası Yönetimine ve Meclisine yapmış oldukları hizmetlerden dolayı şükranlarımı sunuyorum.
Çok değerli üreticiler aynı zamanda İl Genel Meclisi Üyeliği görevinde bulunmam ve 2010 yılında Tarım Komisyon Başkanlığı yaptığım sırada Organik fındık üretimi yapan 300 üreticimize organik gübre dağıtımını İl Özel İdare kaynaklarından sağladık. 2010 yılında Ziraat Odası bünyesinde İş-Kur ile yaptığımız sözleşme ile organik sebze yetiştiriciliği kursu düzenledik, kursiyerlerimiz organik sebze üretimi yapmaktadır. Bu organik sebze üretimi, üreticimizin hem kendi bütçelerine katkı sağlamaktadır hem de halkımıza sağlıklı ürün sunmaktadır.
2012 yılında İl Genel Meclisi Plan Bütçe Komisyon üyeliği yaptığım dönemde 2013 yılı yatırım programında kesme çiçekçilik yapan üreticilerimize İl Özel İdare kaynaklarından 40 bin TL ödenek aktarılmış ve istekleri doğrultusunda sera ve sera malzemesi gibi malzemelerin alınması desteği sağlanmıştır.
Yine 2013 yılı için ilçemizde sebze yapan üreticilerimiz için 45 bin TL İl Özel İdare kaynaklarından ödenek aktarılmış, üreticilerimizin kendi ihtiyaçları doğrultusunda sera ve sera malzemesi gibi ihtiyaçların karşılanması sağlanmıştır.
Değerli arkadaşlar tarımda fevkala iyi durumdayız ama daha iyi olmalıyız. Sözlerime son verirken bugün bu tarla gününü düzenleyen ve emeği geçen tüm arkadaşlara ve siz değerli katılımcılara şükranlarımı sunuyorum. Tarla günümüzün hayırlara vesile olmasını diliyor saygılar sunuyorum” dedi.
Konuşmaların ardından kesme çiçek serası davetliler tarafından gezildi.