İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ’NDEN ENGELLİLERİ ANLAMA FARKINDALIK SEMİNERİ

İlçe Müftülüğü Konferans Salonunda Camii Görevlileri ve Kur’an Kursu Öğreticilerinin katımıyla gerçekleştirilen Seminer İlçe Müftülüğümüz Aile ve Dini Rehberlik Bürosu Vaizi Hatice Ergin’in organizatörlüğünde gerçekleştirildi. Konuyla ilgili olarak İlçe Müftüsü Emin Patan şunları söyledi: “Aslında engelliler deyince aklımıza hemen Yüce Kitabımız Kur’an geliyor, zira Kur’an’ın 80. Suresi olan “Abese” de Rabbimiz görme engelli bir sahabe olan Abdullah İbni Ümmi Mektum’dan bahsediyor. Allah Rasulu bir gün Mekke’nin ileri gelen müşrikleriyle konuşuyordu. Onlara İslamı anlatıyordu ve sohbet koyulaşmıştı. Tam o esnada görme engelli (âmâ) sahabelerden biri olan Abdullah b. Ümmü Mektum çıka geldi ve “Bana doğru yolu göster, ey Allah’ın Rasûlü!” dedi. Onun zamansız gelişi ve söze dalışına biraz bozulan Peygamber Efendimiz yüzünü çevirip konuştuğu şahsa dönünce “(Peygamber), âmânın kendisine gelmesinden ötürü yüzünü ekşitti ve çevirdi! Sen nereden biliyorsun, belki o temizlenecek yahut öğüt alacak da bu öğüt ona fayda verecek! Kendini muhtaç görmeyene gelince, sen ona yöneliyorsun! (İstemiyorsa) onun arınmamasından sana bir sorumluluk yoktur! Fakat koşarak ve (Allah’tan) korkarak sana gelenle ilgilenmiyorsun! Hayır, böyle yapma, şüphesiz bu ayetler bir öğüttür, dileyen ondan öğüt alır.” (Abese, 80/1–12) ayetleri indi. Peygamberimiz bu İlahi mesajı çok iyi anlamış, Sahabe içerisinde Abdullah b. Ümmü Mektum’a ayrı bir önem vermiş, onu Mus’ab b. Umeyr ile birlikte Medine’deki Müslümanlara Kur’an öğretmek üzere göndermiştir. Daha sonra onu Bilal-i Habşi ile birlikte Mescid-i Nebevi’nin Müezzinliğine tayin etmiştir. Üstelik kendisi savaşlara gittiği zaman onu 13 defa Medine de kendi yerine namaz kıldırmak üzere görevlendirmiştir. Peygamberimizden sonra da diğer halifeler ona gereken saygı ve hürmeti göstermişlerdir. İslam Dini hangi türde olursa olsun (İşitme, Görme, Bedensel, Zihinsel) engellilere muamelede bedene değil kalbe, akla ve liyakate bakmıştır. Peygamberimiz hiçbir engelliye “kör, sağır, dilsiz, topal” diye hitab etmemiştir. Dinimiz engelliler iyi muamele etmeyi ibadet telakki etmiştir.

İslam’ın engellilere bakışı bu minvalde olduğu halde Birleşmiş Milletler 1992 yılında aldığı bir kararla 3 Aralık tarihinin “Uluslararası Engelliler Günü” olarak kutlanmasına karar vermiş ve bu tarih her yıl çeşitli etkinlikler ile üye ülkeler tarafından kutlanmaktadır. Engellilerle ilgili olarak yapılan düzenlemelerin Dini düzenlemelerin çok gerisinde olduğu aşikardır” dedi.

 

19 Mayıs İlçe Müftülüğü “Personelimiz arasında bir nebze de olsa engellilere yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla bir seminer düzenledik. Seminere konuşmacı olarak daha önce İlçe Müftülüğümüzün bazı personellerine İşaret Dili Eğitimi veren, halen İlkadım Belediyesi Bünyesinde Matematik Öğretmeni olarak çalışan Saliha Çelebi, Samsun Engelliler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi, aynı zamanda İlkadım İlçesi Anadolu İmam-Hatip Lisesi Rehber Öğretmeni Ahmet Kayhan ve Beyazay Derneği Samsun Şubesi Başkan Yardımcısı Veysel Köroğlu katıldı. Konuşmacılar engellilerin problemleri, engellelire yönelik hizmetlerde nelere dikkat edilmesi gerektiği konularında görüşlerini ortaya koydular ve kendilerine yöneltilen sorulara cevap verdiler. Özellikle görme engelli olan bir konuşmacının hayatına müspet manada büyük etkisi yapmış olan bir din görevlisiyle ilgili dinleyicilerle paylaştığı anekdot büyük beğeni topladı. Bu programın düzenlenmesinde katkısı olan Müftülüğümüz Aile ve Dini Rehberlik Bürosu Vaizi Hatice Ergin’e ve katılımlarından dolayı tüm personelimize teşekkür ederiz. Engellilere bedenlerine göre değil, akla, kalbe ve liyakate bakarak değer verilen bir dünya temenni ederiz” şeklinde konuştular.