ATATÜRK ORTAOKULUNA ÖDÜL
İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Ertan Uzun yaptığı konuşmada; “Türkiye 19 Temmuz 2009 tarihinden bu yana yüzde yüz dumansız hava sahası uygulamasına başladı. Halkın kullanımına açık resmi ve özel tüm kapalı alanlarda tütün tüketimi yasaklandı. Bu yasağa uyulması için denetim ekipleri kuruldu ve denetimler aralıksız yapılıyor. Dünya Sağlık Örgütü tütün kullanımını azaltma çalışmaları ve yüzde yüz dumansız hava sahayı uygulamasında Türkiye’yi çok başarılı bir ülke olarak kabul etti ve dünyaya örnek ülke olarak gösterdi. Bu çalışmalar neticesinde ülkemizde önemli oranda sigara kullanımında azalmalar oldu.
Tütün kullanımında dünyada görülen en sık 8 ölüm nedeninden 6 tanesi risk faktörüdür. Bu risk faktörleri arasında akciğer hastalıkları, tüberküloz, akciğer kanseri gibi faktörlerdir. Pasif içici sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kalandır. Ülkemizde her yıl 100 bin civarında ölüm tütün ve hastalıklar nedeniyle oluyor. 2030 yılında 240 bin ölüm olacağı hesap ediliyor. Her gün veya ara sıra tütün kullanan 2008 yılında yüzde 31.3 iken 2012 yılında yüzde 27’ye düştü. Bu düşüş dünyada çok takdir topladı ve çok büyük bir başarı olarak görüldü. Ben dünya tütünsüz günü nedeniyle bu gün düzenlediğimiz programa katılan başta Sayın Valimiz olmak üzere bütün konuklarımıza çok teşekkür ediyor, hoş geldiniz diyorum” dedi.
Samsun Valisi Hüseyin Aksoy programda yaptığı konuşmasında; “Bu gün sigara ile ilgili bir etkinlikte tütünün zararlarının anlatıldığı bir programda birlikteyiz. Samsun’da sigara ile mücadele anlamında yürütülen etkin çalışmalar neticesinde önemli mesafeler alındı. Sigaranın sağlığa zararları konusunda artık bütün insanlar hem fikir olmasına rağmen, bunu bile bile tüketenlerde yine insanlar olarak bizleriz. Sigara paketlerinin üzerinde sağlığa zararlıdır, öldürür gibi ifadeler olmasına rağmen bunu içmeye devam ediyoruz.
2007 yılında Türkiye’de çıkan kanun çerçevesinde ve daha sonra bu kanuna eklenen yeni düzenlemelerle birlikte aktif olarak sigara içmeyen, ama içilen ortamda bulunması nedeniyle bundan olumsuz etkilenen pasif içici konumda olan insanlarımızın bu mağduriyetlerini ortadan kaldırmak adına kapalı mekanlarda sigara içilmemesi ile ilgili etkin bir mücadele başlatıldı. Bu kapsamında tüm ülkemiz genelinde olduğu gibi ilimizde de önemli çalışmalar gerçekleştirdik.
Kanser türlerine baktığımızda kadınlarda en sık görülen kanser türü meme kanseridir. Erkeklerdeki en sık görülen kanser türü ise akciğer kanseridir. Akciğer kanserinin en önemli nedenlerinden biri sigara içilmesi ve sigara içilen ortamlarda bulunulmasıdır. Bu anlamda sigara tüketiminin azaltılması ve sigara içilen ortamlarda bulunulmaması ve bu konuda gerekli uyarıların herkese yapılması büyük önem taşımaktadır.
Esas amacımız bu konuda belirli bir bilincin toplumda yaratılması ve duyarlı insanlarımızın sayısının daha üst noktalara taşınmasıdır. Ben Samsun’da tütün ile mücadelede görev alan bütün arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Onların bu yoğun ve gayretli çalışmaları çerçevesinde aldığımız mesafeler oldukça sevindirici. Temennimiz bundan sonraki süreçte de aynı heyecanı ve titizliğin sürdürülmesi ve Samsun’daki Dumansız Hava Sahası'nın sağlanmasıdır. Ben bu programa katılan ve katkı sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
Program sonunda Vali Hüseyin Aksoy protokol üyeleri ile birlikte Dumansız Hava Sahası ve Sigaranın Zararları konusunda Samsun’daki ilköğretim okulları arasında düzenlenen resim, şiir, kompozisyon ve slogan yarışmasında dereceye giren öğrencileri ödüllendirdi.