RUSYA, BİZDEN ÜRÜN ALMAK ZORUNDA
RUSYA, BİZDEN ÜRÜN ALMAK ZORUNDA
Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Alaettin Gülal, Rusyanın meyve konusundaki ambargosunun çok etkili olmayacağını söyledi.
Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Alaettin Gülal, “Meyvedeki fiyat artışlarının çiftçiye herhangi bir şey kazandırmadığını, kazanan stokçular ve ihracatçılar olmaktadır” dedi.
Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Alaettin Gülal,”Rusya’nın ambargosunun çok etkisi olmayacağını, Rusya’nın başka ülkelerden ithalat yapacağını düşünürsek, tabi ki bir başka ülkelerden bizden ürün almak durumunda olacaklar. Bir ölçüde de, dolaylı yollardan Rusya bizden ürün almak zorunda olacaktır. Bu tür sorunların kalıcı bir şekilde çözülmesi için meyve üretici birliklerinin ekonomik yönden güçlendirilmesi 5957 sayılı Hal Kanununda belirtilen 5200 sayılı kanuna atıfta bulunarak, sebze ve meyve üretici birliklerine sağlanmış olan Pazar yerlerinde ve hallerde yüzde 20’lik kullanım hakkının uygulanmasına bir an önce geçilmesine gerekiyor. Diğer yandan da, ulusal konseylerin geçmişte çiftçi adına faaliyet yürüteceği düşünülerek, kurulmuş ancak konseylerin tamamı borsalar ve ihracatçılar tarafından yönetilip yönlendirildiği net bir şekilde olması ve çiftçi örgütlerinin bir ölçüde baskı altında olduğu net bir şekilde görülmektedir. Örnek verecek olursak, bugünkü fındık fiyatlarının düşmesinin çiftçiden emanet alınan yaklaşık 200 bin ton fındığın, yaklaşık 150 bin ton fındığın fiyatının yüksek olduğu dönemde, ihracat ettikten sonra fiyatların kademeli olarak geri dönmesi bu işin ciddiyetini ve gerçeğini ortaya koymaktadır. Sunuda ifade etmeliyim ki; fiyatların düşmesinden vicdanen rahatsız değilim. Çünkü yıllarca çiftçiye ürününüzü emanet vermeyin dedik. 2015’in 10’uncu ayına kadar bu konuda üretici emanet vermiyordu. 10’uncu ayın içerisinde, yoğun bir şekilde, emanet verildi. Bu esnada daha fazla emanet alabilmek için bu işin uyanıkları, günlük 5 kuruş,10 kuruş gibi fiyat artışı oyunu uygulayarak, çiftçinin gözünü boyamasını becerdi. Fiyatların önceki seviyesine gelmesi için emanet verenler ve elinde fındığı olan çiftçinin fındığını satmaması gerekmektedir. 30 gün bu şekilde direnilmesi durumunda karlı olan bizim çiftçilerimiz olacaktır. Bu söylediğim emanet olayı bütün meyve ürünlerimiz için geçerlidir” diye konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.