SAMSUN EMNİYETİNDEN NARKOTİK, SİBER SUÇLAR VE KADES TANITIMI YAPILDI

İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünden Polis Memuru Derya İren, Asayiş Şube Müdürlüğü Komiser Atakan Karataş ve Polis Memuru Cem Mazmano tarafından "Çocuklarımızın geleceği için bir araya geliyoruz! En İyi Narkotik Polis Anne" “İhtiyacınız Olduğu Anda KADES” ve “SİBERAY” projesi kapsamında, bilgilendirme toplantısı yapıldı.

 

Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünden Polis Memuru Derya İren, Güvenli İnternet Kullanımı, Çevrimiçi Yasadışı Bahis, Dijital Okuryazarlık, Teknoloji Bağımlılığı ve Siber Zorbalık konularında bilgiler verdi.

Polis Memuru İren, “Her geçen gün teknolojinin ve bu teknolojilere erişebilirliğin artmasına paralel olarak bilişim sistemlerine yönelik işlenen suçlar da artmaktadır. Siber suç, bir bilişim sisteminin güvenliğinin ve/veya buna bağlı verileri ve/veya kullanıcısı hedef alan ve bilişim sistemi kullanılarak işlenen suçtur. Çocuklar sosyal medyadan bağımlılığa sürükleniyorlar. Süreyi ayarlamamak gibi bir bağımlılık. Çocuklarda fiziksel problemler, duruş bozuklukları, sağlık problemleri, psikolojik problemlere sebep olabiliyor. İlkokulda Roblox, Minecraft, ortaokula geçiyoruz Pub G, lol, liseye geçiyoruz CS GO, valorant gibi oyunlar var. Bunların hepsi dijital oyunlar. Oynamayın demiyoruz. Bir şeyi yasaklayarak bunun önüne geçemeyiz. Oynayacaklar ama burada kendilerini korumayı bilecekler. Bu da sizin sayenizde olacak" değerlendirmesinde bulundu.

 

Samsun İl Emniyet Müdürlüğü Polis Memuru Cem Mazmano düzenlenen toplantıda “En İyi Narkotik Polisi Anne” projesi ile ilgili bilgi verdi. Narkotik madde kullanımının psikolojik belirtileri ve sokak dili hakkında bilgilendirilerek, "Metin amca, düğme, Lamborghini, gogo, kova, ot, üçlü, beşli, ateş, buz, eks, taş’ gibi isimler kullanan çocuklara dikkat etmeliyiz" uyarısı yapıldı.

 

"Madde kullanımının psikolojik belirtileri arasında hemen hemen psikolojik sorunlarla benzerlik göstermektedir. Madde kullanımının sosyal belirtilerine baktığımızda aile ilişkilerinden uzaklaşma, argo konuşmaya yönelme, aşırı para harcama, evden değerli eşyaların kaybolması, kişinin kendine güven kaybı, kontrol kaybı, kişinin mevcut arkadaş çevresinin değiştirmesi gibi sosyal belirtiler ortaya çıkabilir” diye konuştu.

 

Aile içi ve kadına yönelik şiddetle ilgili sunum yapan Asayiş Şube Müdürü Komiser Atakan Karataş, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan KADES (Kadın Acil Destek Uygulaması) nın kadınların ve kız çocuklarının maruz kaldığı veya kalabilme ihtimaline karşı şiddetin önüne geçebilmek için uygulamanın daha fazla kitlelere tanıtılması ve farkındalığının arttırılmasına yönelik çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

 

19 Mayıs Kaymakamı İbrahim Civelek, “Devletimizin bütün kurumları, sivil toplum örgütleri bu mücadelede hep bizimle beraberdir. Sahada daha çok var olmak için, çocuklarımızı, kadınlarımızı ve kötülerin zarar verdiği herkesi korumak için arkadaşlarımızı el birliği ile çalışıyorlar. Kolluk birimlerimiz ne kadar mücadele ederlerse etsinler bizim ve sizlerin onlara verdiğiniz destek çok önemlidir. Sunumu yapan ve katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.