BAHAR AYLARININ KÂBUSU: POLEN ALERJİSİ

Üst solunum yolları rahatsızlıklarıyla kendini gösteren ve halk arasında “saman nezlesi” olarak da bilinen polen alerjisiyle ilgili olarak yaptığı detaylı açıklamada Prof. Dr. Suna Büyüköztürk, bahar aylarında alerjiyi tetikleyen en önemli etkenlerin polenler olduğunu ve bitkilerin üreme aracı olan bu polenlerin ağaçlar, çayır, çimen ve yabani otlardan rüzgâr yoluyla havaya dağıldığını söyledi. Polen alerjisini, yatkınlığı olan kişilerde polenlerin dağıldığı aylarda ortaya çıkan ve özellikle üst solunum bölgesinde görülen alerjik reaksiyonlar olarak tanımlayan Prof. Dr. Büyüköztürk, bazı hastaların şikâyetlerinin bahardan sonra da devam edebileceğini belirtti.

 “Genetik Faktörler Etkili Olabilir”

Polen alerjisinin genetik olarak yatkınlık olan kişilerde ortaya çıktığını söyleyen Prof. Dr. Öztürk, bu yatkınlığın anneden, babadan yahut her ikisinden birden gelen bazı vücutta alerjenlere duyarlılığı arttırması ile ortaya çıktığını, fakat anneden ve babadan bu genleri taşıdığı halde bu belirtilerin ortaya çıkmadığı kişilerin de olduğunu kaydetti. Bundan dolayı, alerjik faktörlerin ortaya çıkmasının sadece genetik yatkınlıkla değil, onun üzerine diğer bir takım faktörlerin de eklenmesi ile mümkün olabileceğini belirten Prof. Dr. Büyüköztürk, eğer genetik yatkınlığı olan kişi polenlerin olduğu ortamda bulunuyor ise ve bağışıklık sisteminde bu duruma uyacak şekilde şekillenmişse, polen alerjisi belirtilerinin ortaya çıkacağını vurguladı. Prof. Dr. Büyüköztürk, bazı kişilerde polen alerjisinin şiddetinin gittikçe arttığını söyleyerek, bazı kişilerdeyse bunun gitgide yok denecek seviyeye indiğini belirtti.

Polen alerjisi olduğu belirlenen bir kişinin polenlerin daha çok havaya saçıldığı sabahın erken saatler ve öğlen saatlerinde dışarı çıkmamaya özen göstermeleri gerektiğine değinen Prof. Dr. Büyüköztürk, hastaların o saatlerde evlerinin pencerelerini açık tutmamaları gerektiğini belirterek, arabalarda polen filtresi kullanılmasının faydalı olacağını söyledi. Tedavi olarak “alerji ilaçları” olarak bilinen antihistaminik ilaçların kullanıldığını kaydeden Prof. Dr. Büyüköztürk, polen mevsiminin başlamasından önce aşı tedavisinin de uygulanabildiğini sözlerine ekledi.