BAFRA ODA BAŞKANLARI; ÇELTİK ÜRETİCİSİNİ UYARDI
Bafra Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve Bafra Ziraat Odası Başkanları ortaklaşa düzenledikleri basın açıklamasında, çeltik üreticilerini art niyetli alıcılara karşı uyardı.
Bafra Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) Toplantı Salonu’nda düzenlenen basın açıklamasına Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Göksel Başar, Ticaret Borsası Başkanı Namık Kibaroğlu, Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl katıldı. Odalar adına basın açıklaması Bafra TSO Başkanı Göksel Başar tarafından yapıldı.
Başar, “Karadeniz Bölgesi, Marmara'dan sonra en fazla çeltik ekim alanına ve üretimine sahiptir. Yıllardır ilçemizde üreticimizin ve tüm halkımızın ekonomik açıdan istifade ettiği geçim kaynağı olarak gördüğü ve her yıl olduğu gibi bu yılda çeltik çiftçisi tarafından hasat döneminde en yüksek verimi almak amaçlanırken, bölgemizde yıllardır tanıdığımız dürüst tüccar ve sanayiciler istikrarla rızıklarını temin ederken, üreticiye gününde paralarını öderken, birden ortaya çıkan ve son yıllarda artarak devam eden art niyetli veya işinin ehli olmayan şahıs ve firmaların aldığı çeltik bedellerini ödemediği, hatta yüksek fiyat, uzun vade ile de üreticilerimizi mağdur ettikleri görülmektedir. Ülkemizde çeltik üretiminde kullanılan, motorin, elektrik, gübre ve kimyasal ilaçlar gibi temel girdilerin fiyatları oldukça yüksek oluşu çeltik üreticilerin maliyetini artırmakta olması sonucu tahsil edemediği çeltik bedelleri sebebiyle, tarlasını, aracını, dairesini satarak aile facialarına sebep olmakta ve bir sonraki üretim safhasına kendini hazırlayamamakla beraber, tüccara olan borçlarını da ödeyemez haldedir.
Tahminlerimize göre bu yıl ilçemizde çeltik hasadının en iyi verim ve kalite ile erken başlayacağı ve yeni yerli pirincin bölgemizden çıkacak olması ve değerinde bir fiyata satılacağı heyecanını taşımaktayız. Bu nedenle, 2013 hasat döneminde ilçemizde hem sevindirici hem de korkutucu bekleyiş hakim olduğundan, önceki yıllarda yaşanan sıkıntıların yaşanmaması veya minimum seviyelere inmesi için Bafra Ticaret ve Sanayi Odası, Bafra Ticaret Borsası ve Bafra Ziraat Odası olarak, çeltiği satarken titizlikle dikkat edilmesi için tüm üreticilerimizi uyarıyoruz” dedi.
Çeltik üreticilerine uyarılarda bulunan Göksel şöyle devam etti: “Üreticimizi yanıltan dürüst sanayicilerin kar edemediği için alamadıkları ürüne fahiş fiyat veren, kötü niyetli veya işinin ehli olmayan kişilere ürünün satmayınız, emin olmadığınız, güvenemediğiniz bir alışverişi asla yapmayınız. Alın terimiz ve çoluk çocuğumuzun rızkı olan çeltiğimizi satarken geçmişten ders almalıyız. Kaliteli veya kötü, ucuz veya pahalı bazen hiç para kazanmadan müşterisinin ürününü değerlendiren sağlam, işinin ehli tüccar ve sanayicisine öncelik tanımak bir vefa borcu olarak düşünülmeli. Tüm sanayici ve tüccarların birbirlerine yakın fiyatta mal aldığı ve sattığı piyasada, bunlardan daha yüksek fiyat teklif edenlere itibar edilmemeli. Aynı pazarda dürüst çalışan tüccar ve sanayici kötü niyetli insanların sattığı fiyatlara mal satabilmek ve onlar ile rekabet edebilmek için mecburen üreticiden ürünü ucuza almak zorunda kalıp, pirinç fiyatlarının düşmesiyle pahalı mal alan dürüst esnafımızda zarar edecektir. Bu olayda mağdur olan ve parasını alamayan yine üreticimiz, olacaktır. Bölgemizde sanayici ve tüccarlar mutlaka birbirlerine rakip olacaklardır fakat, asla tekelci bir durum söz konusu değildir. Fahiş fiyata mal alma ve satma şansları da yoktur. Özellikle aracı ve komisyoncu ile yapılan alışverişlerde yazılı sözleşme ve ödeme evraklarında karşılıklı imza ile kefil olarak evrakları aracıya da ciro ettiriniz. Sattığınız ürünün müstahsil evraklarını muhakkak alınız ve kesintilerinin kime ait olacağı ile ödeme günlerinin sözleşme üzerinde belirtilmelidir. Ürünümüze talip olup, tanınmayan tüccarların istihbaratını resmi kurum veya kuruluşlardan titizlikle yapmalıyız. Ürün satışında aracı var ise, aracının ilgili ödemeyi yapmaya maddi gücünün olup olmadığına dikkat edilmelidir. Ürünün satışa çıkarılması ve bedelinin belirlenebilmesi için, en önemli husus ürünün randıman değerleridir. Bafra Ticaret Borsası, bu hizmeti hiçbir bedel almadan, talep eden tüm üreticilerimizin ürününü, randıman ve rutubet değer analizlerini sezon başı itibari ile yapacaklardır. Bu basın açıklamamız, ilçemizde yaşanan mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla tarafımızdan uyarı amaçlı bir bilgilendirme olup, hiçbir sivil toplum örgütü veya kuruluşu, üreticiyi kime ürün satacağı, kimin dürüst, kimin art niyetli olduğunu yargılama yetkisi yoktur ve de yargılayamaz. Kötü niyetli şahıs veya firmaları teşhir etmek ve yargılamak sadece TC Adalet ve Ticaret Kanunlarının görevidir. Bu nedenle sivil toplum kuruluşları olarak, yönlendirme değil, sadece bilgilendirme ve tarafsız uyarı yaptığımızı, aynı zamanda da yazılı ve görsel medya ve toplantılarla üreticimizi bilinçlendirmek ve dayanışma içerisinde, üreticimizden ilçemize, bölgemizden, Türkiye ekonomisine uzanan bir sürece katkı sağlamanın gayreti içerisindeyiz.”