KUT’ÜL AMARE ZAFERİ KUTLANDI

Bafra belediyesi kültür merkezinde, Bafra Anadolu lisesinin düzenlediği konferans ilgi gördü.

Anapalı; “Osmanlı İmparatorluğu Birinci Dünya Savaşı’nı kaybetti, Almanya ve Avusturya-Macaristan imparatorlukları gibi yenilginin ardından, tarihe karıştı. 1914’ten 1918’e kadar devam aden büyük savaşta sekiz cephede birden savaşmak zorunda kalan Osmanlı Ordusu, müttefikleriyle birlikte büyük yenilgilerin yanı sıra, önce  Çanakkale de. sonra da Irak’taki başarılarıyla askeri tarihe iki de büyük zafer armağan etmişti. 29 Nisan 1916’da Osmanlı Ordusu’nun Büyük Britanya Ordusu’nu hezimete uğratarak Türkiye’ye artık çok uzak olan bir bölgede kazanılan bu zafer, büyük savaşın gidişatını ise sadece kısa bir süre etkileyebilmişti. İstanbul ve Berlin’deki büyük karargahların yanlış kararları 10 ay sonra İngiliz Ordusu’nun ilerleyişi durdurulamamış, büyük çöküş önlememişti” dedi.

Saygı duruşu ve istiklal Marşının okunmasından sonra Araştırmacı -Yazar Ahmet Anapalı yaptığı konuşmada, “Bafra’da, ilk kez gerçekleştirilen etkinlik yoğun ilgi gördü. Bafra Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan Kut’ül Amare zaferi Geçmişini bilmeyen toplumlar eksiklerini, hatalarını bilemez ve bunların nasıl düzeltilmesi gerektiğine kanaat getiremezler. Bizler ve milli tarih bilincine sahip olarak yetiştirdiğimiz gençler bu bilinçle atalarından ilham alarak daha büyük işler yapacaklardır” diye konuştu.

 

“İNGİLİZLERİN TARİHLERİNDE ALDIKLARI EN BÜYÜK HEZİMETLERDEN BİRİSİ”

 

Anapalı; “Bundan 100 yıl önce İngiltere nin öncülüğünü yaptığı emperyalistler Osmanlı Devletini parçalamak ve Ortadoğu Coğrafyasının zenginliğini yağmalamak için birçok cepheden saldırdılar. Amaçları Musul ve Badat petrollerine ulaşmaktı. Ancak din, dil, ırk ve mezhep ayrımı olmaksızın Osmanlı milletinin omuz omuza verdiği kutsal direnişle İngiltere ve Fransa önderliğindeki batı emperyalizminin adeta dişleri söküldüğü için yoğun bir çaba sarf etmişlerdir. Bu minvalde 1952 yılına kadar bir bayram olarak kutlanan Kut’ul Amare zaferinin son 60 yıldır gündemden ve toplumsal hafızadan uzak tutulduğunu ifade eden Sevindik, “Osmanlı ordusu bu zaferi Türkü, Kürdü, Arabı, Sünnisi ve Şiisi ile tüm etnik ve inanç gruplarıyla birlikte omuz omuza, tek bayrak, tek vatan aşkıyla elde etmiştir. Bu zaferi bir anlayış, bir ruh kazanmıştır. Bu zafer Kut’ül Amare ruhunun zaferidir. Onun için tarihçiler bu cepheye ‘Kardeşlik Cephesi’ adını vermişlerdir. İngilizler Kut’ül Amare savaşını saklayarak bu ruhun  Irak’ın çöllerine gömmek istiyorlardır. Zira onlar biliyorlar ki Ortadoğu’da halklar bir ve beraber olursa, Kut’ül Amare ruhu canlanırsa onların sömürgeciliğinin sonu gelecektir” şeklinde konuştu.

Konferansı Bafra ilçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Katipoğlu, Okul Müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler izledi. Günün anısına Bafra ilçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Katipoğlu, Bafra Anadolu Lisesi Müdürü Yıldıray Baş,  Araştırmacı -Yazar Ahmet Anapalı’ya plaket takdim etti.