20 Bin Öğrenciye Büyük Müjde
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Avrupa Birliği'nin Türkiye konusunda daha yapıcı, ılımlı, süratli davranmasının temel beklentileri olduğunu söyledi.
Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye tarafından finanse edilen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın AB Koordinasyon Dairesi Başkanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi Yurtlar Kurumu (YURTKUR) Genel Müdürlüğü'nce ortaklaşa yürütülen Burslar Yoluyla Dezavantajlı Yükseköğrenim Öğrencilerinin İşgücü Piyasasına Girişinin Kolaylaştırılması Operasyonu Projesi'nin protokolü imzalandı.
''Türkiye Büyük Deneyimler Kazandı''
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç bu tür programların gelişmesi, yaygınlaşması ve yararlanan kişilerin artmasını dilediklerini ifade etti. Projelerin projeksiyonlarının ve gençler için ayrılan kaynakların günden güne gelişmesini temenni eden Bakan Kılıç, Türkiye'nin gerek proje yapımında gerekse projelere ayrılan kaynakların amacına uygun kullanımda büyük deneyimler kazandığını vurguladı.
Türkiye'nin AB'ye üyelik süreciyle ilgili gelişmelerin daha hızla devam etmesini istediklerini dile getiren Bakan Kılıç, şunları söyledi:
''Doğu Avrupa ülkelerini bile bünyesine katan AB'nin Türkiye konusunda daha yapıcı, ılımlı, süratli davranması temel beklentilerimiz arasında. Ekonomik göstergelerimiz birliğe tam üye olan pek çok ülkeden daha iyi, siyasi istikrarımız ve siyasi diğer göstergelerimiz birliğin tam üyesi olan pek çok üye ülkeden daha iyi. Maastricht kriterleri, Khag kriterleri olsun, tüm demokrasi ve hukuki özgürlükler bağlamında aranan kriterler noktasında, birliğin tam üyesi olan pek çok ülkeden çok çok daha iyi durumda olmamıza rağmen eşitsiz muameleye maruz kaldığımızı düşünüyoruz.''
Hibelerden yararlanan gençlerin, AB'nin ilke ve kriterler konusundaki hassasiyetlerini tanıdığını, değerlerin bu sayede yaygınlaştığını belirten Bakan Kılıç, “Bu değerlerin bir parçası da eşitlik ve adalettir. AB'nin üyelik sürecinde, müzakereler sürecinde, fasıllar konusunda da Türkiye ile ilgili eşitlikçi ve adaletçi bir yaklaşımı benimseyeceğini, yeni dönemde daha büyük bir umutla, inanarak sürdürmek istiyoruz” diye konuştu.
431 Projeden 90 Bin Kişi Yararlandı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise, gençlerin dezavantajlı olarak nitelendirilmesinin en önemli nedenlerinden birinin okuldan işe geçişteki başarısızlık olduğunu söyledi. Bakan Çelik, okuldan işe geçişte başarı sağlanabildiğinde genç nüfusun işsizliğinin bu düzeyde olmayacağını dile getirdi.
Bakan Çelik, AB katılım öncesi fonlarının, insan kaynaklarının geliştirilmesiyle ilgili kısmının bakanlıkları bünyesinde yürütüldüğünü belirterek, son 7 yılda 557 milyon avroluk fon kullanıldığını, bunun yılda ortalama 80 milyon avro yaptığını, 431 projenin desteklendiğini ve 90 bin kişinin de bu projelerden yararlandığını aktardı.
G-20 zirvesinde çalışma bakanlarıyla ''Genç İstihdamı Görev Gücü'' adıyla bir oluşum meydana getirdiklerini belirten Bakan Çelik, bu çerçevede uzmanlarının yoğun çalıştığını belirtti. Türkiye'nin AB macerasının 50 yıldır sürdüğünü anımsatan Çelik, ''Türkiye olarak AB hedefinden hiç vazgeçmedik ve bu hedefi sürdürmeye devam edeceğiz'' şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Bakan Kılıç, Bakan Çelik ve AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelci Jean Maurice Ripert, ''Burslar Yoluyla Dezavantajlı Yükseköğrenim Öğrencilerinin İşgücü Piyasasına Girişinin Kolaylaştırılması Operasyonu'' protokolünü imzaladı.
20 Bin Öğrencinin Öğrenim Kredisi Bursa Dönüştürüldü
''Burslar Yoluyla Dezavantajlı Yükseköğrenim Öğrencilerinin İşgücü Piyasasına Girişinin Kolaylaştırılması Operasyonu'' kapsamında, 2011-2012 öğretim yılında YURTKUR'a burs müracaatında bulunan ancak burs verilemeyen öğrencilerle kurumdan öncelikli olarak burs alırken, herhangi nedenle bursu kesilip kendilerine öğrenim kredisi ödenen öğrencilerin öğrenim kredileri bursa çevrildi.
Program kapsamında 10 bin kız, 10 bin erkek olmak üzere toplam 20 bin öğrencinin öğrenim kredisinin bursa dönüştürülmesi için 20 milyon avro tutarında fon sağlandı. Burslar, 2012'nin kasım ayından itibaren başlatıldı.